Glamour-ul șampaniei a menținut pentru secole prosecco în culise. În ultimul deceniu însă, lucrurile s-au schimbat. Tranziția băuturii care s-a născut într-o regiune rurală și care s-a răspândit contagios pe tot pământul ține loc de o lectură molipsitoare.
10 aspecte interesante despre prosecco
- Prosecco își are originea în nordul Italiei, iar regiunea-i de suflet este o comună mica, Conegliano Valdobbiadene. Producătorii de aici trăiesc într-o zonă rurală deosebită, străbătută de dealuri și coline pitorești.
- Strugurele din care se obține provine din același lanț de regiuni italice nordice. Are o coajă verde subțire și este cultivat de sute de ani. Înainte se numea și Glera, dar numele primei variante a fost trecut sub protecție legală în 2009, iar astăzi se numește doar Glera.
- Aciditatea moderată a strugurelui este cel mai mare atuu pentru Prosecco în lumea vinurilor spumante.
- Prosecco se produce prin metoda Charmat, ce presupune realizarea fermentarii in cisterne speciale, presurizate, din inox, si nu in sticle. Asta înseamnă un contact mai mic cu drojdia, deși producătorul poate alege să îl și inducă, pentru crearea anumitor arome.
- Chimistul italian Antonio Carpené este cel care a introdus a doua fermentare pentru prosecco. Aceasta este și cauza pentru care băutura devine acidulată. Crama care îi poartă numele este prima care începe să-l producă așa cum îl cunoaștem astăzi.
- Nu orice prosecco e acidulat. Daca vrei sa fie foarte acidulat, optezi pentru “spumante”, daca vrei ceva la mijloc optezi pentru “frizzante”, iar dacă vrei să înoți în ape mai liniștite poți alege “tranquilla”, care nu prezintă nici un fel de aciditate.
- În timp ce Prosecco italian își are originile în Roma Antică, nu se poate spune că vinul spumant are din cap până-n picioare origine italică. Slovenia și Australia se pot lăuda și ele cu o tradiție semnificativă în ceea ce privește cultivarea strugurelui aferent. Interesant este faptul că încăpățânarea australienilor de a renunța la nume pentru strugure a dus la controverse cu Uniunea Europeană.
- Plinius Cel Bătrân, erudit roman din secolul I.e.n, vorbește într-una dintre lucrările sale despre soția și consiliera împăratului roman Augustus, Livia Augusta. Aceasta își datora cei 86 de ani de viață vinului de Pizzino, adică vinului de Prosecco.
- Anul 2013 aduce cu sine o revoluție. Se vinde mai mult prosecco decât șampanie, 307 vs. 304 milioane de sticle.
- Prosecco se poate consuma cu aproape orice și merge excelent cu mancaruri usoare precum salate de vara, legume crude, branzeturi, dar si cu deserturi. Se recomandă servirea lui rece (3-7°C) intr-un pahar Tulip, care îi pastrează intacte aromele si aciditatea.
3 rețete de cocktail cu prosecco
Iata cateva idei de cocktail care merită încercate si pentru care iti recomandam sa folosesti produsele noastre de aici:
*HUGO*
Ingrediente:
- 240 mL Prosecco
- 15 mL de sirop de flori de soc
- 15 până în 30 mL apă minerală carbogazoasă
- 1 tulpină de mentă cu frunze
- jumătate de lime feliată
- cuburi de gheață
Mod de preparare:
1. Pisează menta într-un pahar și adaugă feliile de lime.
2. Toarnă siropul de flori de soc, Prosecco și apa minerală.
3. Amestecă și decorează-l cu mentă proaspătă.
Iti recomandam sa folosesti Montelliana Extra Dry DOC Treviso pentru a prepara acest cocktail.
*APEROL SPRITZ*
Ingrediente:
- 90 mL Prosecco
- 60 mL Aperol
- un strop de apă minerală carbogazoasă
- felie de portocală
- 3-4 cuburi de gheată
Mod de preparare:
- Pune gheata intr-un pahar, toarna Aperol peste gheata si apoi prosecco.
- Adaugă un strop de apa minerală si amestecă usor pana se omogenizeaza.
- Decorează cu o felie de portocala.
Iti recomandam pentru cocktailul Aperol Spritz Superiore-Conegliano Valdobbiadene
*SGROPPINO*
Ingrediente:
- 240 mL Prosecco
- 30 mL Vodka
- 80 mL sorbet de lămâie
- frunze de mentă tocate
- gheata
Mod de preparare:
- Toarna prosecco rece intr-un pahar mare.
- Adauga vodka, sorbetul de lamaie si gheata intr-un shaker pentru cocktail si agita bine.
- Toarna amestecul in pahar si decoreaza-l cu menta proaspata.
Pentru acest cocktail iti recomandam Montelliana Asolo Superiore Extra Dry DOCG .