Șampanie sau vin spumant? Află diferențele.

Șampanie sau vin spumant? Află diferențele.

În funcție de preferințe, ne putem delecta fie cu o șampanie de calitate, fie cu un vin spumant delicios, numai bun pentru a fi servit la momentul potrivit. Dar te-ai intrebat vreodată care sunt diferențele dintre șampanie și spumant? Te introducem noi în lumea lor!

Șampania este considerată de foarte multă vreme o băutură selectă, servită de regulă la evenimente importante și este produsă în regiunea Champagne din Franţa.

“Orice șampanie este vin spumant, dar nu orice vin spumant este șampanie.”

Atunci când se stabilește dacă un vin este cu adevărat șampanie sau spumant, trebuie doar să se identifice regiunea în care a fost produs. Șampania nu poate fi făcută decât în „Champagne”, singura zona din lume care întrunește combinația perfectă între condițiile climatice și cele geologice.

Procesul prin care se face șampania se numește Méthode Champenoise (cunoscut și sub numele de „fermentat în sticlă”). Cu un proces de fermentare în două etape, sucul de struguri este fermentat în alcool și apoi îmbuteliat pentru a captura gazul de CO2 care formează bulele de marcă (stadiul de tiraj al procesului). Pentru a obține un vin spumant de înaltă calitate este nevoie de un proces îndelungat. Producătorii trebuie să adauge zahăr, drojdie și nutrienți pentru drojdie, să permită timp astfel încât  carbonatarea să se dezvolte în sticle individuale și apoi să elimine celulele moarte de drojdie (Le Remuage sau Riddling) pentru a dezvălui Champagne pur.

Pe de altă parte, vinurile spumante nu au aceleași restricții. Vinul spumant poate fi făcut cu struguri identici folosiți la șampanie sau cu un amestec complet diferit. De la Rosé la Brut (sau soiuri extra uscate) până la vinuri de desert spumante super dulci, aromate.

Vinul spumant prosecco, este cel mai popular spumant italian. Are bule mari și o aromă fructată – ceea ce îl face o alegere obișnuită pentru băuturile mixte precum mimoza sau bellinis. Fabricat cu struguri Glera, precum și Bianchetta Trevigiana, acesta este cel mai adesea un vin spumant uscat sau foarte uscat.

Așadar, șampania face parte tot din categoria vinurilor spumante, iar în funcție de regiunea de proveniență, dar și de modul în care au fost produse și de caracteristicile pe care le au, mai există și alte sortimente de vin spumant și de șampanie cum ar fi:

  • Sekt: Această versiune germană a vinului spumant, poate varia în dulceață și uscăciune și este de obicei mai puțin alcoolică decât șampania. În timpul semnării Tratatului de la Versailles, Franța a primit proprietatea clasificării „Șampanie”. Vinul spumant din Germania este cunoscut ca Sekt de atunci.
  • Cava: Un vin spumant spaniol obținut din struguri Macabeu, se spune că acest soi are o aromă foarte asemănătoare cu Champagnes.
  • Vin spumant american: De la amestecuri cu struguri de șampanie tradițional la vinuri cu o rețetă complet diferită, există arome interminabile de descoperit în vinurile spumante.

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de vin spumant, categorii pe care ți le oferim cu drag și pe Click2Drink.

Tu ce preferi? O ȘAMPANIE sau un VIN SPUMANT ? Cheers!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Salutare!
Te putem ajuta?
Powered by