Scurtă istorie despre rom
Tipurile de rom sunt mult prea vaste pentru o categorisire exactă. De asemenea, există o varietate foarte mare de feluri în care poate fi produs romul. Așadar o aventură nesfârșită pentru cei care sunt curioși șau chiar fac o pasiune din acest domeniu.
Mijlocul secolului al XVII-lea aduce cu sine ideea că deșeurile industriale nu sunt neapărat deșeuri. Se obișnuia ca zahărul să fie extras din trestia de zahăr, iar melasa să fie aruncată. Indigenii din Barbados au realizat însă primii că aruncarea melasei nu era tocmai o decizie înțeleaptă. Aici prinde contur băutura care face furori în Americi în următoarele secole – ROMUL.
Romul este produsul trestiei de zahăr. Trestia e presată pentru a se elimina excesul de apă și ori fermentată imediat, pentru crearea romului agricol, ori fiartă pentru obținerea melasei, din care sunt făcute cele mai multe tipuri de rom. Este preferată melasa altor materii prime deoarece permite varietate, iar astăzi, și pentru că este mai ieftină decât zahărul.
Tipurile de rom
Două tipuri de rom mai cunoscute sunt romurile light și romurile dark. După cum se deduce și nominal, romurile light sunt ușoare, neutral-aromatice și aproape incolore, de aceea se folosesc în prepararea cocktailurilor. Fiind mai aromate, romurile dark se pot bea ca atare sau sunt întrebuințate la gătit.
După cum aminteam la început, romul provine din trestia de zahăr și din subprodusele inerente acesteia, așadar el este produs și distribuit pe scară largă în țari în care aceasta crește. Ca și cele mai renumite producătoare figurează Cuba, Insulele Caraibe, America Latină si India, iar 80% din romul universal disponibil provine de pe plantațiile din Puerto Rico.
Prin anii 1600 romul devine băutură tradițională pe navele marinei britanice. Băutura era stocată în butoaie de lemn și era apreciata deoarce rezista pentru o perioadă foarte lungă, putea fi combinată cu suc de lămâie, un supliment vital pentru marinari, iar când se scurgea pe punte nu dilua praful de pușcă. Tradiția romului pe navele marinei a durat în jur de 300 de ani.
Romul a fost foarte prețuit de-a lungul timpului. Politicienii americani cumpărau voturi oferindu-le alegătorilor rații gratuite de rom. În Australia era folosit pe post de bani, iar când guvernatorul a vrut să reglementeze consumul prea ridicat, a fost aruncat de către popor în închisoare.
Anii 1680 reprezintă “Vârsta de aur” a pirateriei, care în stransă legătură cu povestea noastră, are loc tot în Insulele Caraibe. Nu e de mirare că “prădătorii mărilor si oceanelor” sunt portretizați și astăzi cu un cârlig în mâna lipsă și cu o sticlă de rom în cealaltă.
Cum bem rom?
Deși este considerat o atracție pe timp de vară, romul constituie o alternativă și pe timp de iarnă. Cu arome variate, de la fructos, ierbos, pană la scorțișoară sau caramel, poate fi răcoritor vara, și poate încălzi pe timp de iarnă, fie băut simplu, fie în cocktailuri.
Romul merge mixat cu aproape orice tip de suc de fructe (mai ales cu cel de lămâie sau ananas). Merge cu cola, cu băuturi cu ghimbir, cu apă tonică sau cu apă de cocos. Poate fi parte dintr-o multitudine de cocktailuri, cele mai apreciate fiind Mojoto, Strawberry Daiquiri sau Cuba Libre. Unele tipuri de rom sunt mai bune băute simplu, fără să fie amestecate.
3 rețete pentru acasă :
*Mojito*
Ingrediente:
– 45 mL rom alb
-120 mL apă carbogazoasă
-10 frunze proaspete de mentă
-Jumătate de lime tăiată în 4 bucăți
-2 linguri zahăr alb sau după gust
-Gheață
Mod de preparare:
1.Pune frunzele de mentă și o bucată de lime într-un pahar Collins
2. Pisează menta și lime-ul pentru a scoate sucul din lime și uleiurile aromate din mentă, pune încă 2 bucăți de lime și zahărul și pisează din nou.
3.Umple paharul cu gheață până aproape de vârf.
4. Pune romul peste gheață și umple paharul cu apă carbogazoasă. Amestecă și decorează cu bucata de lime rămasă.
Iti recomandam sa folosestirom Havana Club pentru a prepara acest cocktail.
*Strawberry Daiquiri*
Ingrediente:
-60 mL rom alb
-40g căpșune proaspete tăiate bucățele plus pentru decorat
-130g căpșune congelate tăiate bucățele
-Sucul de la un lime
-Felii de lime tăiate pentru decorat
Mod de preparare:
1. Adaugă într-un blender romul, căpșunele proaspete și congelate și sucul de lime și amestecă până devin lichide
2. Pune într-un pahar de cocktail și decorează cu felii de lime și căpșune
Pentru acest cocktail iti recomandamrom Bacardi.
*Cuba Libre*
Ingrediente:
-120 mL Cola
-50 mL Rom
-10 mL suc de lime proaspat stors
Mod de preparare
1. Se amesteca toate ingredientele intr-un pahar umplut cu gheata
2. Se serveste cu o felie de lime
Pentru Cuba Libre îti recomandam sa folosesti rom Brugal.