Din 1928 încoace, de când cercetătorul Alexander Fleming a descoperit că mucegaiurile au și o față prietenoasă, oamenii au început să le folosească cu înțelepciune în avantajul lor. Mucegaiul care distrugea bacteriile, dar care era inofensiv pentru oameni și animale se numea Penicilium notatum. Din acesta a rezultat penicilina, antibiotic care a salvat cele mai multe vieți în secolul 20.
O specie de mucegai Penicillum conferă brânzeturilor franțuzești Roquefort, Brie, Camembert sau Gorgonzola un gust aparte. În unele zone, strugurele pentru vinul de desert este lăsat necules până ce un strat din mucegaiul supranumit “Putregaiul nobil” se depune pe el și îl îndulcește. “Cladosparium Cellare” viețuiește în beciuri și contribuie la procesul de maturare al vinului. Viticultorii unguri spuneau că un mucegai nobil face un vin bun. Poate că e analogic. Un mucegai nobil face un vin bun, un mucegai nobil face o brânză bună, iar o brânză bună și un vin bun reprezintă o împreunare nobilă.
Mapamondului nu îi e străină această împreunare. Cuplul este mediatizat extatic chiar și în desenele animate pentru copii. Oameni maturi ajung la Paris și îi cer autografe. Unii sunt mai timizi de fel, doar stau și se plimbă observându-i cu un ochi din depărtare. Alții îi invidiază, vrând să trăiască și ei aceeași experiență. Am primit și noi un autograf, și ne-ar plăcea să-l împărtășim și cu voi.
Este foarte simplu să combinați vinul și brânzeturile într-o manieră complementară. Aici câteva sugestii simple, care pot da o complexitate sporită complementarității:
1)Vinul și brânzeturile care provin din aceeași zonă merg bine împreună. E logic, doar așa pot vorbi același dialect.
Cabernet Sauvignon cu Cheddar, Sauvignon Blanc cu brânză de capră, Moscato d’Ssti cu Gorgonzola reprezintă doar câteva dintre alternative.
2)Opusele se atrag într-o relație, uneori. Aici se aplică ideea. Brânza sărată se potrivește de minune cu vinul dulce.
3)Pe de altă parte, trebuie să existe lucruri în comun. O brânză puternic aromată are nevoie de un vin puternic aromat care să o liniștească. Vinul de Porto este foarte percutant, brânza Roquefort este și ea destul de ambițioasă.
4) Brânzeturile cu mucegaiuri nobile, de care vorbeam la început, Gorgonzola, Blue Stilton sau Roquefort merg cu vinuri dense și dulci. Vinul alb Chardonnay merită o șansă în această ecuație.
5)Au fost doar 4 sugestii cu care nici nu trebuie să fiți de acord. Doar experimentați și descoperiți ce vă place. Treceți-vă propria semnătură.
Dacă cumva nu aveți timp sau dispoziție pentru cercetare, aveți aici cele mai celebre perechi:
- Sangiovese & Pecorino Toscano
- Bubbles & Brie
- Port & Stilton
- Riesling & Raclette
- Pinot Noir & Gruyere
- Tempranillo & Idiazabal