În 1788 Pater Esteban Torres descrie sangria ca fiind o băutură descoperită de către englezi, băută preponderent de coloniile britanice și franceze din America de Nord.
O băutură asemănătoare apăruse însă în Spania cu mult mai devreme, prin 1100, și de aceea lumea în general consideră Spania ca fiind adevărata patrie a sangriei.
Hippocras era vin de casă amestecat cu diferite condimente, ghimbir, piper, scorțișoară și altele. Erau selectate în așa fel încât să se potrivească cu o anumită masă, cu un moment din zi, sau cu gusturile fiecăruia.
La acea vreme apa nu era sigură, fiind plină de bacterii. Deoarece alcoolul distruge impuritățile, oamenii de atunci adăugau alcool în apă pentru a o asigura. Gustul era însă destul de înțepător, așa că erau adăugate fructe și mirodenii pentru aromă. Cum această băutură este foarte asemănătoare cu sangria de azi, chiar si copiii o consumau cu placere. Din cauza apei infestate, copiii de la 2,3 ani în sus care nu mai beau lapte trebuiau să bea Hippocras.
Unii spun că sangria apare mult mai demult, cu 200 de ani înainte de Cristos, pe când romanii invadau Spania. Aceștia au fost foarte atașați de strigurii zemoși pe care i-au gasit acolo, și i-au adus cu ei la întoarcerea în Roma. Aici se spune că ar fi apărut pentru prima dată denumirea de sangria.
Cum există atâtea păreri diferite în ce privește trecutul băuturii, nu putem spune cu siguranță când a apărut aceasta și unde. Ceea ce dau sursele ca sigur este faptul că apare în Statele Unite în 1964, și astfel este trecută cea mai importantă graniță care mai stătea în calea răspândirii băuturii la nivel global.
Ea este strâns legată de Spania, Peninsula Iberică si Portugalia fiind singurele regiuni de unde se poate importa astăzi legal sangria. Asta nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru că poți să îți prepari sangria foarte ușor de acasă. Îți dăm în continuare câteva idei. Totuși nu trebuie să uiți că există o mulțime de combinații posibile, deci experimentează dacă ești pasionat în domeniu și nu te opri nici când ești pe deplin satisfăcut de ceea ce ai descoperit.
Există o mulțime de varietăți de a pregăti sangria, și asta e bine, pentru că, de multe ori, nu ne place să fim închiși în convenții. Ingredientul principal este vinul și, pe lângă, poți adăuga ce fructe și îndulcitori dorești, sau chiar o altă băutură alcoolică la final.
Vinul folosit e de obicei cel roșu, dar dacă alegi alt tip nu o să se năruie absolut nimic. Fiecare cum preferă. Vin roșu deoarece sangria vine de la sangre, care înseamnă sânge în spaniolă.
Poți îndulci cu ce ai. Tu alegi.
Unii țin să adauge la final lichior, apă carbogazoasă ori suc de lămâie. Te invităm să experimentezi, pentru că nu putem știi ce adaos îți va plăcea cel mai mult.
Citricele sunt preferate la categoria fructe. Dar poți încerca și cu piersici, fructe de padure sau banane. Nu există bariere nici în acest caz.
Practic nu avem nicio barieră. Doar trebuie să știm formula. Sangria e vin cu fructe, cu îndulcitor și poate cu un adaos de final. Și condimente poți adăuga dacă ți se pare că îmbunătățesc aroma.
Ce trebuie să știi e că e recomandat să fie lăsat amestecul de vin cu fructe și îndulcitor la rece câteva ore. Mulți îl lasă peste noapte. Unii îl lasă la rece doar o oră, două. Dacă lasi mai mult la frigider nu se va întâmpla absolut nimic.
De multe ori se prepară într-un vas de punci, poate fi mai ușor. Evident și într-o carafă funcționează la fel de bine.
Dacă nu e suficient de răcoritoare se pot adăuga și cuburi de gheață. E o băutură specifică plajei și verilor toride.
Îți dăm aici și o rețetă dacă vrei să încerci. Nu are sens mai multe, după prima încercare poți începe să experimentezi chiar tu, e foarte ușor de făcut și ai foarte puțin de lucru.
Ingrediente:
O portocală netratată
O lămâie netratată
2 piersici
Zahăr după preferințe
1l de vin roșu rece
5cl Brandy
1/4l apă minerală (carbogazificată), rece
Cuburi de gheață
Se spală portocala și lămâia cu apă caldă și se usucă. Le decojim. Pielița albă se îndepărtează și se taie fructele. La fel și cu piersicile, se îndepărtează coaja și se taie în felii mai apoi. Nu aruncați cojile pentru că le folosim. Punem fructele și cojile (de aceea trebuie netratate) în carafă. Apoi se pun în ordine: zahăr, vin roșu, brandy și apă minerală. Se amestecă și se lasă la rece cel puțin o oră. Se pot adăuga cuburi de gheață chiar înainte de servire.