Petit Clos este o selecţie de struguri provenind de la cele mai tinere viţe de vie. S-a dorit conceperea unui Pinot Noir foarte savuros, fructat şi cu o structură bună. Acest vin este un amestec provenind de pe 3 tipuri diferite de soluri: argilă Wither, argilă Broadbridge, piatră Greywacke. Selecţia riguroasă şi marea atenţie pentru detalii se continuă şi în vinărie pentru a ilustra cât mai bine calităţile terroir-ului Clos Henri.
Notele vinificatorului:
’Sezonul 2010 a fost uscat dar nu exagerat de călduros. Producţia restânsă şi fructele de dimensiuni mici s-au carcaterizat printr-o foarte bună concentraţie. Expunerea foarte bună la soare şi lipsa irigării au amplificat caracteristicile minerale ale vinului. Acest vintage se carcaterizează printr-o fineţe impresionantă, de la fructe până la structură. Strugurii sunt cultivaţi în proporţie de 100% pe domeniul Clos Henri iar graţie terroir-ului, vinul se caracterizează printr-un echilibru perfect ăntre fructe şi caracteristicile savuroase, cu taninurile delicate, catifelate. ’Damien Yvon, Winemaker
Viticultură:
Cultivat pe podgoria Henri Clos, produs doar din viţe tinere
Densitate mare a plantelor: 5050 viţe/ha
Producţie: 6t/ha (45hl/ha)
În conformitate cu tradiţia franceză, plantele sunt cultivate cu o densitate mare ( dublu faţă de media din Noua Zeelandă) ), iar combinată cu o producţie scăzută se obţine o poziţionare mai bună a fructelor şi un mai bun management al viei. În plus, datorită zilelor cu vânt specifice zonei se obţine o bună aerisire a viei. Viţele tinere sunt situate pe soluri argiloase şi cu pietriş aflate la intersecţia dintre râurile Waihopai şi Wairau. Fructele sunt recoltate în momentul optim din punct de vedere al maturităţii (nivelul optim de taninuri delicate, de fruct şi de aciditate).
Vinificare:
Vinul este fermentat în cuve deschie din oţel inoxidabil şi învechit în cuve franceze din stejar timp de 11 luni pentru ca vinul să dobândească note subtile de stejar şi să îşi îmbunătăţească structura fără a pierde ceva din expresia pură a fructelor. Echilibrul foarte bun dintre fruct şi stejar face din acest Pinot Noir un vin carismatic şi vibrant.

Potenţial de învechire: 3-4 ani.

Regiune

Marborough

Producator

Henri Bourgeois

Denumire

HENRI BOURGEOIS-'Petit Clos' Pinot Noir

Soi

Pinot Noir

Culoare

Rosu

Tip
Alcool

14%

Mod de prezentare

Sticla 0.75L

Podgorie

Henri Clos

Tara

Noua Zeelanda

Call Now Button