
Scotch-ul se naște în Scoția la finalul secolului al XV-lea, cu peste 500 de ani în urmă, pe când meleagul se numea Regatul Scoției. Pe lângă cimpoi, kilt, Bass Rock și Monstrul din Loch Ness, scotch-ul este o altă atractie a Scoției. La concurență cu irlandezii și părând că aceștia l-ar fi patentat cu aproximativ 100 de ani mai devreme, scoțienii dau băuturii o denumire națională, ca să fie recunoscută și peste meleaguri: scotch.
Cum se produce scotch-ul?
Pentru că e o denumire oficială și atribuită, numele de scotch poate funcționa numai dacă îndeplinește câteva reguli bine stabilite.
1.Trebuie să aibă proveniență scoțiană
2. Să fie realizat din orz și cereale
3. Poate fi adăugată drojdie, aditivii permiși fiind apa și colorantul caramel
4. ABV-ul e mereu între 40 și 94,8
5. Maturarea are loc în butoaie de stejar și nu poate dura mai puțin de 3 ani
Se poate consuma sec sau cu gheață. Dacă nu beți cu gheață, puteți adăuga câteva picături de apă pentru aromă.
Tipuri de scotch
Scotch-ul poate fi realizat în diferite moduri, de aceea avem și diferite tipuri de Scotch:
La Single Malt vorbim de o singură distilerie, iar materia primă e orzul.
Single Grain-ul e tot single, deci iese tot dintr-o singură distilerie, și poate fi realizat din grâu sau porumb sau din grâu și porumb.
Dacă vorbim de Blended avem parte de combinații. Blended Malt, după cum reiese și din nume, e o combinație între mai multe Single Malt, care nu pot proveni din aceeași distilerie.
La Blended Grain e la fel ca la Blended Malt, prin urmare Blended Grain este o combinație între mai multe Single Grain, provenite din distilerii diferite.
Blended, continuând asocierile, e o combinație între cele 2 Blended de mai sus.
E un joc destul de interesant, și cum e și logic, este simplu de tinut minte prin ce se diferențiază tipurile de scotch.
E intereresant ca Blended apare și ca o reacție la asprimea Single Malt. Se puneau 15 până la 50 de Single Malt laolaltă, și se obținea Blended, astfel whisky-ul putând fi consumat mult mai ușor.
Mulți cred că Single Malt, cum provine dintr-o singură distilerie, e maturat într-un singur butoi. De fapt, un single malt poate proveni dintr-o sumedenie de butoaie diferite. În timpul maturării, whisky-ul se evaporă cu aproximativ 2% pe an. Cum este ținut de obicei mai mult de 3 ani la maturat, putem ajunge să pierdem o zecime din componența inițială. Pentru păstrarea unicității brandului, ștafeta de fabricare se predă adeseori între generații, astfel că generarea scotch-ului devine o afacere de familie.
Stiai că…
Scoția deține 20 de milioane de butoaie pentru whisky. Cum populația e de 5 mil, câte 4 butoaie pe persoană. Fiind atât de răspândit, și profitul pe care îl face țara este gigantic. 125 de dolari pe secunda. 38 de sticle exportate pe secundă. Iar pe an cele 99 de milioane de cutii exportate in fiecare an parcurg distanța de la Edinburgh la New York de 6 ori. 5250 de km de înotat în linie dreaptă.
Prețurile pentru cele mai tari scotchuri pot fi usturătoare. 849 000 de dolari a costat un Macallan Valerio Adami 1926 vechi de 60 de ani în Edinburgh în 2018. Ne putem gandi ca ori cumpărătorul chiar credea în traducerea whisky din limbajul galic, și anume, water of life, care înseamnă apa vieții, sau, și mai probabil, voia să ajute vânzătorul să investească banii în cercetările care lucrează la capturarea Monstrului din Loch Ness.