Scurtă istorie a vinului alb
Vinul alb apare încă din antichitate, dar nimeni nu îl poate data cu exactitate. Se spune că ar avea cel puțin 2500 de ani vechime.
“Părintele medicinei”, Hipocrate, îl prescria în jurul anului 400 î.e.n. ca remediu pentru diferite afecțiuni medicale. Nici romanii nu s-au lăsat mai prejos. Cetățenii înstăriți și-au construit vile somptoase în Golful Napoli, și au început să cultive vinul alb în acest teritoriu. Odată cu cuceririle lor, au reușit să cultive vinul într-un lanț de teritorii diferite, astfel au reușit să scoată la iveală diferite nuanțe și varietăți. Cum în unele teritorii nou-descoperite nu exista apă potabilă, locuitorii au început să consume vin în loc de apă.
Nu e de mirare că a fost folosit în trecut și ca remediu. Vinul alb este benefic pentru sănătate: fortifică sistemul imunitar, accelerează digestia și reduce stresul, având efect calmant. Se spune ca antioxidanții din el încetinesc îmbătrânirea. Faptul că Hipocrate a trăit 90 de ani într-o vreme în care se murea la 35, ar putea reprezenta o dovadă în sprijinul afirmației anterioare.
Sortimente de vin alb
Vinul alb este produs prin fermentarea alcoolică a pulpei de struguri. Pentru că aceasta este incoloră, vinul alb poate fi produs și din struguri negrii.
Vinul alb se clasifică în funcție de cantitatea de zahăr din el ca vin sec, demisec, demidulce sau dulce. Cele mai cunoscute vinuri albe vin din Franța și din Germania.
Chardonnay este vin alb, dar denumirea este folosită și pentru soiul de struguri din care este preparat vinul. Se naște în Burgundia, Franța, dar se răspândește cu rapiditate pe tot pământul. Cum are aromă citrică, merge de minune la o masă cu pește sau pui.
Riesling s-a născut în Germania, în regiunea viticolă Rin, prin 1435. Nemții îl vedeau ca pe un elixir, așa că îl duceau cu ei prin întreaga Europă. Era foarte apreciat în cadrul nobilimii, pentru că era un vin rar, ca și Chardonnay-ul. Datorită acidității, un Riesling de calitate poate rezista și 100 de ani și devine mai bun. Merge cu mâncărurile picante foarte bine.
Alte vinuri albe faimoase sunt Pinot Gris, Semillon, Gewürztramminer sau Sauvignon Blanc.
Cum consumăm un pahar de vin alb
Vinul alb nu se ține la la frigider mai mult de jumătate de oră înaintea mesei, altfel, chiar dacă bei un Chardonnay, nu vei simți diferența față de un vin alb normal.
Paharul se ține de picior, ca să nu se încălzească vinul.
Dacă vrei să consumi la o masă mai multe tipuri de vin, se începe mereu cu vinul alb. De asemenea, se începe cu vinurile seci, și apoi se trece la cele dulci.
Dacă bei vin alb cu o mâncare la care se potrivește mai bine vinul roșu, vei rămâne probabil dezamăgit. De aceea trebuie să știi cu ce merge vinul alb, și cu ce ar merge altceva. Brânzeturile, pastele cu brânză, fructele de mare, peștele sau carnea de pui sunt alegeri numai bune pentru a fi combinate cu vinul alb.